Reactie op evaluatie Reflecties op de rellen op Plein 40-45: “Tijd voor eerlijkheid en actie” door Samir el Hadaoui.

3 december 2024, Amsterdam

Geschreven door Maikel van Leeuwen

De heer el Hadaoui heeft diverse gesprekken bijgewoond n.a.v. de rellen in Amsterdam Nieuw-West en een evaluatie geplaatst op LinkedIn en hier te vinden als kopie/mirror op deze eigen website.

Alvorens in de diepte te gaan op zijn artikel, is het van belang om een definitie vast te stellen:

  • Wat is een evaluatie?
    Een evaluatie is het proces waarbij je iets beoordeelt om de waarde of het succes ervan vast te stellen

Een evaluatie richt zich op het beoordelen van de definitie van succes en de waarde van de gevoerde gesprekken, zonder het vaststellen van waardeoordelen en/of politieke standpunten. In het geval van El Hadaoui blijkt echter dat hij als bewoner politieke standpunten inneemt en de waarde van de deelnemers in deze groepen bepaalt en hier onterecht een autoriteit claimt. Tevens is het niet duidelijk of hij vanuit een professioneel oogpunt deze gesprekken heeft geleid. Deze deelnemers waren vooraf niet geïnformeerd dat er waardeoordelen of politieke standpunten uit de gesprekken zouden voortvloeien. Hoewel het ieder vrij staat om persoonlijke conclusies te trekken uit gesprekken, wordt het problematisch wanneer een gespreksbegeleider deze oordelen uitspreekt of vanuit een ‘wij’-perspectief in evaluaties communiceert.

Mijn zorgen zijn vooral het gebruik van de term ‘we’. Deze term kan defensieve reacties oproepen, omdat niet iedereen is geraadpleegd over alle punten, vooral niet over de mogelijke essentiële contexten zoals:

  •  Een al langer sluimerende onrust.
  •  Een ernstig incident waarbij voor het eerst in Amsterdam een Jodenjacht plaatsvond, zoals erkend in de driehoek.

Invalshoeken die er OOK toe doen en hoewel ik dit normaal gesproken niet snel zou aanhalen uit respect en om geen olie op het vuur te gooien, is er een ongeschreven wisselwerking die dit noodzakelijk maakt.

Laat ik het een Gentlemen’s agreement noemen: we respecteren de diversiteit van mensen in ons stadsdeel en accepteren de verscheidenheid aan meningen. Alleen op deze manier kan er vertrouwen ontstaan in elk gesprek en bij iedere evaluatie. Dit betekent dat we niet generaliseren, omdat generalisaties leiden tot wederzijdse frustratie en de ‘wij’ dan wordt opgeëist als autoriteit voor iedereen. Dit wordt in de reflectie het ‘narratief’ genoemd, waarbij andere meningen worden onderdrukt.

Het is des te opmerkelijker dat de pers niet welkom was bij deze gesprekken, zoals vooraf duidelijk gecommuniceerd door de stadsdeeldirecteur. Het is pijnlijk dat een generaliserende ‘wij’ evaluatie toch onder professionals op LinkedIn wordt gedeeld en niet met alle aanwezigen/bewoners van Amsterdam Nieuw-West. Hierdoor manipuleert de heer El Hadaoui, bedoeld of onbedoeld, het narratief. Er is namelijk geen evaluatie gevraagd aan ons bewoners en de pers heeft geen objectief verslag kunnen doen, wat hopelijk zou hebben geresulteerd in een evenwichtig artikel.

Als ongevraagd advies wil ik de heer El Hadaoui verzoeken zich voortaan te onthouden van het gebruik van ‘wij’-narratieven. Tevens vraag ik hem om voorafgaand aan gesprekken duidelijk aan te geven of hij namens ons bewoners en medeprofessionals evaluaties opstelt, en om in ieder geval de ‘wij’-evaluaties voor te leggen aan de bewoners. Samenleven doen we samen en samen leren we. Wees bewust van de bepaalde ‘incrowd’ LinkedIn-bubbels en betrek juist de lastig bereikbare bewoners, evenals degenen die niet worden gehoord of zich niet laten horen.

De reactie op de reflectie is voor gelegd aan de heer el Hadaoui. Hierop volgende een laatste reactie.

Leave a Comment