Bijgewerkt op: 15 september 2024
Osdorpplein is een van de meest verdichte gebieden van Amsterdam. Om de ontwikkeling mogelijk te maken moesten behoeften en noden van al bestaande bewoners en ondernemers de kop worden in gedrukt worden. Sociale huurders werden eruit getrapt en vastgoedeigenaren afgekocht c.q. geïntimideerd om in te binden. Een kort relaas over hoe zoiets achter de schermen zich afwikkelt en ons bewoners een alternatieve werkelijkheid wordt voorgehouden.
De Nicolaas Anslijnsflat
In het publiek is zij nu hard bezig met verduurzaming, maar waar komt (deels) dat geld vandaan? Dat geld komt van een rechtszaak. Zij zijn afgekocht, omdat zij wilde procederen. Dit i.v.m. zichtschade door nieuwe torens. Deze torens waren zo hoog en met zoveel appartementen dat er uitgeweken moest worden op basis van het bestemmingsplan. De VvE/bewoners wilde een rechtszaak aanspannen c.q. oriënteren op een juridische procedure.
De ontwikkelaar was geïnfiltreerd in de online vergaderingen (het was Coronatijd). De ontwikkelaar dreigde op basis informatie uit deze infiltratie alle appartementseigenaren een proces aan te doen. Tenzij de bewoners staakte en miljoenen in de kas kregen. Natuurlijk resulteert dat tot heibel in de tent. Waar mensen geld ruiken is er bijna altijd heibel. Geen (vrijwillige/amateur) bestuurder wil in zo’n positie gestopt worden, zoals een VvE bestuurder. Deze bestuurders zijn door de dagelijkse zaken al vaak overbelast of balanceren op een dun koordje om iedereen in hun VvE tevreden te houden. De reactie was voorspelbaar: slikken, mondje dicht en het geld aannemen.
De VvE koos dus voor het geld en ondertekende een geheimhoudingsverklaring. Ondertussen wordt er goede sier gemaakt met verduurzaming. Dat poen komt deels van deze afkoop. Resultaten staven dus niet hoe een normale verduurzamingsprocedure eruit zal zien voor andere VvE’s. Heeft de gemeente of de ontwikkelaar dit geld gegeven? Dat is een mysterie.
De verduurzaming schijnt volgens de initiatiefnemer meer dan 9 miljoen te kosten. Grotendeels is dat renteloos geleend. Dat betekent wel dat de servicekosten zullen stijgen en de eerste huiseigenaren die dat niet willen hebben inmiddels hun huis verkocht of op Funda gezet.
Ontwikkeling Osdorpplein
De originele architect is niet blij met de oplevering van het Osdorpplein. Bij navragen blijkt dat dit komt door het zeer strenge plan van eisen die keer op keer bijgesteld wordt. Wat krijg je dan? Een Frankenstein oplossing waar eigenlijk niemand blij mee is. Slechte bankjes, weinig groen en (volgens eigen zeggen) de duurste tegels van Mokum vol met kieren en gaten. Ruimte is geld en er is dus nooit nagedacht of aan en afvoer van goederen. De achterkant en de zijde bij de HEMA zijn nu clandestiene parkeerplaatsen waarop niet wordt gehandhaafd (na 12.00 op werkdagen).
Kroonenberg Groep niet Happy
Kroonenberg Groep is een van de grootste vastgoedhandelaren in Amsterdam en ze zijn niet happy. Ze ondervinden net zoals de Nicolaas Anslijnsflat planschade*. Voor het ING-gebouw zou een gebouw van maar liefst 7 meter gebouwd worden. Het plein zal dan niet meer zichtbaar zijn. Zie hun volledige commentaar via een raadsadres. Dit raadsadres wordt behandeld bij de aanstaande gemeenteraadsvergadering op woensdag 18 september 2024. Het raadsadres hier te lezen(pdf)
Planschade = schade die ontstaat door andere stedenbouwkundige ontwikkelingen, zoals uitzicht of licht wat weg genomen wordt.
Meervaart en Verhalenhuis
De perikelen rondom de nieuwe Meervaart in de plas is inmiddels al lang en breed bekend. Het verhalenhuis ligt nog op dit moment precaire. Verschillende cultuurmakers maken zich zorgen over het mogelijke eenzijdige homogene cultuuraanbod wat er geprogrammeerd wordt. Wellicht over het Verhalenhuis komt er later een verhaal.