28 september 2021 Inspreken staddeelcommissie Nieuw West, Amsterdam betreft participatie

Beste voorzitter,  

Vandaag wend ik mij tot de stadsdeelcommissie om in te spreken over participatie. Het gaat niet goed met de participatie in deze stad en van ons bewoners in stadsdeel Nieuw West. Van het bekende Meervaart traject naar Deysselbuurt tot het nieuw Masterplan.   
 
Helaas heb ik moeten constateren dat ferme termen zoals ‘de burger dichter bij de politiek’ en ‘participatie’ de kloof van politiek naar de burger eerder hebben vergroot dan verkleind. Laat ik mij richten op 25 juni jongstleden. Via de buurtmakelaars werden tientallen bewoners op de verschillende locaties uitgenodigd om te komen praten met landelijke ambtenaren en Stopera politici. Dat was op een vrijdagmiddag. Vele bewoners die normaal werken op deze middag hadden vrij genomen van hun werk, inclusief mijzelf. Leuk! Eindelijk een luisterend  oor bij politici die in de regel over ons praten in plaats van met ons. Zelf stond ik met een delegatie van 15 bewoners van allerlei achtergronden, maar zeer betrokken met hun buurt te wachten op het Dijkgraafplein…en te wachten… en nog eens te wachten. Op die middag begon het ook te regenen, we bleven wachten. Waar blijven nu die ambtenaren en politici? Het duurt wel lang!” werd er vaak gezegd.  
 
Na een kleine 2 uur wachten verschenen dan eindelijk twee lokale politici ten tonele: De heer Bobbeldijk en de heer Mauer. Dezelfde heren die wij vaker zien bij participatie evenementen. Om een lang verhaal kort te maken, wij stonden te wachten voor Piet Snot.  Teleurgesteld droop de ene bewoner na de andere bewoner af. Ja, er zou nog een herhaling komen. Het ging niet goed, zei de heer Mauer.  
 
Dat hebben wij vaker gehoord. Zo vaak dat deze beloften geen waarden meer hebben. Keer op keer zien wij dezelfde politici in de media of via WOB-verzoeken WEL praten met ondernemers, SDC-politici of het voorselecteren van participanten. En als er dan een herhaling komt, zoals bij het Nieuw Master plan niet de originele teleurgestelde bewoners uitnodigen. Wel dat een andere voorselectie naar voren geschoven werd, zoals bleek via bewijsmateriaal op social media bij de buurtboerderij in Osdorp op 11 september over het Masterplan Nieuw West. De smaak van de vooropgezette participatie aftrap van de Meervaart kwam weer in mijn mond/Ik moest meteen weer terugdenken aan het vooropgezette participatieplan van de Meervaart. Nee, geen woord, geen excuus, uitleg of bedankje voor al dat wachten in de regen. Schofferend durf ik het inmiddels wel te noemen.  
 
Toevalligerwijs, wederom deze zaterdag op At5 met de Deysselbuurt bleek het weer mis te zijn met de participatie. Vandaag zei de Ombudsman van Amsterdam dat politici weer de wijk in moeten gaan en MET mensen moet praten. Voorzitter. Een keer is een incident, twee keer toeval en de derde keer een patroon. Zo ook met deze heren stadsdeelbestuurders en ambtenaren die hun mond vol hebben van participatie. Voorzitter, ik wil deze heren en ambtenaren vragen voordat het verkiezingsgeweld weer uitbarst, als zij dit al niet het geval is, om goed te reflecteren over hoe zij overkomen bij ons bewoners. Hebben zij daadwerkelijk de burger meer betrokken bij het prachtige stadsdeel of was het slechts een participatiesausje over lelijke vooropgezette politiek? Ik verneem het graag.   
  

Voorzitter, ik heb 1 concrete vraag deze avond: Wanneer krijgen wij de bewoners die zo lang hebben gewacht een nieuwe uitnodiging om te praten over het Masterplan, zoals de heer Mauer heeft beloofd?  
 
Na mailen, DM’en en bellen hebben de heren mij nooit te woord willen staan. Vandaar dat ik mij vandaag via dit inspreken naar hen, naar u en ook naar mijn medebewoners wendt. Wij zien u, wij horen u, maar vooral zien wij ook wat er niet gebeurt en niet wordt gezegd.  Nodig ons uit, praat met ons, vertel het eerlijke verhaal en laten wij samen de buurt zijn.   

Leave a Comment