Inspreken: aanwijzing Sloterplas en zijn oevers als gemeentelijk beschermd stadsgezicht


Datum: 23-05-2023
Stadsdeelcommissie link

Vandaag spreek ik in als bewoner van de Punt. Op dit moment zijn er 2 gesloten bedrijven in de radius van 500 meter door bomaanslagen of beschietingen. Een is recent weer open na maanden door een plofkraak en een aantal zijn recent overvallen. Sommige meerdere malen. Door de weeks vliegen hier militairen helikopters over de flat met een machinegeweer uitstekend en met regelmaat staat erop elke hoek militairen en politie met bivakmutsen op. Er zijn verschillende dak/thuisloos re-integratie projecten van jongeren en diegene die langdurig op straat hebben geleefd. In 2022 zijn er meer dan 10 avonden geweest van onlusten met lokale jeugd. Dit ging van kermisrellen naar voetbalrellen. Verschillende malen heeft de ME de buurt leeg moeten vegen op de donkere winteravonden. Uw stadsdeelvoorzitter spreekt van avonden van nogo areas.

Dit is de uitkomst van politieke keuzes uit het verleden. Waarbij de acute behoeften van veiligheid, het onbezorgde of prettige verblijf op dit moment aflegt. Dit is een politieke keuze: een soort van ongelijk investeren, maar dan voor ongelijke kansen. Er is geen universele of gelijkwaardige politieke besluitvorming ooit geweest naar de buitenwijken toe. Laat staan erkenning. Het feit dat wij nu ontwikkelingshulp krijgen vanuit het Rijk middels het Masterplan Samen Nieuw-West is daar een goed teken van.

De centrale stad heeft kortom decennia lang andere keuzen gemaakt. Vaak op basis van ongelijkwaardige waardeoordelen of de weg van de minste weerstand. De gemeente noemt onze openbare ruimte versoberd B beleid. Juist, B beleid. Versoberd B beleid. Meer verdienen we niet. In Rotterdam hebben zij de Rotterdam wet en in Amsterdam hebben wij het buitenwijken-B-beleid. Ons zuur betaalde erfpacht of OZB gaat zo niet naar de kerntaken, maar naar prestige en kilo knaller cultuurproducties.

Gisteren sprak de burgemeester over samenwerken met bewoners in haar toespraak. Als iets inmiddels besmet en zwartgeverfd is van manipulatie en valse voorstelling van feiten dan is het wel de Nieuwe Meervaart. Het is dan ook jammer dat het dagelijks bestuur zich weer schaart achter het voornemen om de Meervaart in ons icoon van Nieuw-West te bouwen: Het Sloterpark. Het Sloterpark is juist hetgeen wat zoveel mooie waarde heeft in ons stadsdeel. Een cultuurpaleis van miljoenen in het Groene Hart van de stad gaat niets bijdragen aan de lokale sociale problemen.  Laat zien dat u de waarde erkend van Nieuw-West en laat zien dat u voor de bewoners staat in plaats van kilo knaller cultuur consumentisme voor mensen buiten ons stadsdeel. Bewoners in ons stadsdeel willen een veilig, groen, schoon en heel Nieuw-West, brood op de plank en een toekomst voor hun kinderen. Hoe pijnlijk is het om zoveel geld te investeren in een megalomaan gebouw, terwijl zovele bewoners niet weten hoe ze rond moeten komen.
Kies voor behoud van het groen, kies voor het goed uitvoeren van de kerntaken, kies daarom voor Nieuw-West en blijf af van de oevers. Begin vandaag.

3 thoughts on “Inspreken: aanwijzing Sloterplas en zijn oevers als gemeentelijk beschermd stadsgezicht”

 1. Maikel, er gloort zeker hoop a/d horizon. Amstel, Gooi en Vecht komen met betere richtlijnen bij inpikken water oppervlak. EN TERECHT.

  TEJATER MEERVAART is een LAND probleem, waarbij hun grond al werd toegezegd a/e hotel door een ex Nieuw West politicus. Daar dient een andere locatie voor te komen, zodat er geen 100 miljioen boete betaald wordt

  Reply
 2. Opvallend vind ik, dat sdc NW bouwen in Sloterplas al als een feit beschouwen.

  Heb zelf VVS op AGV gewezen, omdat ook zij ten onrechte ( verkeerde info van niet de juiste persoon)
  meenden, dat Waternet enkel kompensatie vraagt.

  No way, Waternet werd eerst gepasseerd, maar komt dubbel zo hard nu terug.

  Reply

Leave a Comment