Media; Films, series en muziek

Ik ben graag bewust van wat ik kijk of luister en vooral ook hoe. Lineaire tv, Netflix of Spotify zijn hier volgens mij de tegenhanger van. Al die `all you can eat` concepten zorgen voor veel consumptie, maar er wordt maar weinig stil gestaan wat er geconsumeerd wordt en met welke boodschap.

Muziek
Muziek heb ik graag in eigen beheer en archiveer ik ook graag. Je staat er toch iets langer bij stil. Door de algoritmes van Spotify ga je ook steeds meer dezelfde eenheidsworst luisteren en dat elk jaar weer meer en meer. Na 3 jaar Spotify gebruik trok ik mijn mp3’s weer uit het vet, installeerde een eigen mediaserver die kon streamen en merk ik dat diversiteit van muziek en eigen style weer terugkomt, evenals het ontdekken van muziek.

Film en Series
Voor films en series is hetzelfde laken en pak, behalve dat ik de media zelf niet verzamel. Wel hou ik bij wat ik kijk en waardeer ik films en series op IMDB of Trakt (de app op de telefoon is heel fijn).

Voor het streamen van muziek, films en muziek vanaf een eigen service gebruik ik de software Plex en de app Plexamp. Een gehele uitleg wat Plex is en hoe je dit zelf kan inzetten heb ik hier beschreven.

Muziek
Om de muziek bij te houden gebruik de onlineservice Last.FM. Een nummer meer dan de helft geluisterd is ‘gescrobbeld’. Je krijgt overzichtslijstjes per week, maand en jaar. Daarnaast kan je kijken welke andere gebruikers een overeenkomstige smaak hebben en krijg je suggestie lijstjes. Om muziek te kopen of te downloaden kan je kijken of muziek te koop is via Bandcamp. Wat ook werkt is muziek via een Spotify link te downloaden op Spotify-downloader.

Aangezien ik het allemaal bij hou zijn lijstjes snel gemaakt.

  1. Films en series 2022 die ik leuk vond
  2. Films en series 2021 die ik leuk vond
Plexamp

Leave a Comment