Veloviewer: Van mooie grafiekjes, 3d-modellen tot tegeltjes jagen

Een atleet beschreef ooit eens de diverse populaire sport app’s als volgt: Strava is waar ik mijn sociale media doe qua sport, Garmin Connect is mijn eigen analyse app en Trainingpeaks is wat mijn coach gebruikt. Daar wil ik graag een nieuwe inbrengen: Veloviewer (https://veloviewer.com/). Veloviewer heeft veel opties en filters. Hieronder pak ik mijn favoriete eruit, maar er zijn ook mogelijkheden zoals leaderboards en club scores die ik voor het gemak negeer.

Benodigdheden: Strava gevuld met activiteiten en Veloviewer koppelen aan Strava.

Veloviewer werkt boven op Strava. Zonder Strava heb je niets aan Veloviewer. Dus eerst moet je zorgen dat al je activiteiten in Strava komen. Is dat gelukt dan log je in op Veloviewer. De service is eigenlijk alleen leuk als je er 10,- per jaar voor neerlegt, anders mis je de leukste functionaliteiten. Mocht je Strava al goed gevuld hebben dan kan de eerste synchronisatie met Veloviewer flink wat tijd in beslag nemen. Dus zet dat kopje koffie maar. Even wachten…

Dashboard

Na de synchronisatie zal je dashboard goed gevuld zijn met veel cijfers, zoals Eddigton score, laatste score van Strava segmenten, maar ook afstand en tijdsduur’ awards’. De leukste waar ik keer op keer voor terug kom is de ‘Explore score’ map. Deze Explore score map gaat over tegels en tegels jagen is de hype die langzaam aan het ontstaan is.

Onder het overzicht van awards vind je drietal vensters(widgets) waar je een hoop waardes in grafiekjes kan laten presenteren. Een van de dingen die ik leuk vind om te zien is een heatmap per maand van geel tot donkerrood aan de hoeveelheid tegels die ik heb opgehaald.

Explore Score/Tiles, ofwel tegels

Wat is een tegel? Veloviewer rastert de hele wereld in vierkante blokjes, genoemd een tile(tegel). Een tegel is exact een vierkante kilometer. Bij de eerste activiteit leg je de eerste tegel neer. Vanaf dat moment is elke stukje aarde dat je zwemt, fietst of hardloopt een ingekleurde tegel waard. Vier tegels vanaf de begin tegel is een blauw vier vierkante kilometer tegel waard. Meerdere blauwe tegels bij elkaar wordt de het super vierkant genoemd (max square). Dat zie je op de kaart als dikke blauwe lijn om alle blauwe tegels.
In het begin zal je denken dat dit een makkelijk aangelegenheid is, maar het wordt pas lastig als je te maken krijgt met bijvoorbeeld de omgeving van Schiphol of andere locaties waar je niet overal bij mag komen.

Tegels met een super square lijn

Hoe maak je routes voor tegels?

Veloviewer biedt een Chrome plugin aan om een raster te leggen over de routes die je bouwt met Strava Routes (https://chrome.google.com/webstore/detail/veloviewer-strava-plugin/kdgpnlmocdpeckamipkkdblnfcpkgbno?hl=en).

Er is ook een Android app die ideaal is om live te kijken waar je tegels nog kan scoren: https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.anisart.vv&hl=en

Blauwe tegels, rode tegels en nog ‘vrije’ tegels

3d model met stijg of daal percentages van een activiteit

Onder het activities tabje kan je middels een filter je meest favoriete activiteiten filteren of simpel weg de laatste selecteren. Eenmaal geklikt op een activiteit wordt er een nieuw venster geopend. In dit venster kan je per activiteit allerlei grafiekjes en cijfers opvragen.

Grafieken en heatmap op het dashboardDe leukste vind ik de routes waar geklommen is. Om een 3d model te krijgen met stijg of daal percentages klik je op ‘3D profile’ en vervolgens rechts onderin bij markers selecteer je “gradients”. Per segment zal je nu de percentages zien.

Amstel Goldrace (minus kleine sectie)

Wheel of infographic

Twee leuke opties die Veloviewer aanbiedt zijn ‘wheel’ of infographic.  Wheel bied je de optie aan om een landkaart aan te maken in een bepaald tijdsframe, met daarom heen de kilometers en de inspanning. Een Infograhpic is weer een overzicht in cijfers van een bepaald tijdsbestek.

Infographic
Wheel

En jij?

Ben je nu helemaal happy de peppie geworden of wil je iets anders aandragen van Veloviewer? Laat het hieronder in de comments achter! Kan even duren dat de comment doorkomt i.v.m. moderatie

2 thoughts on “Veloviewer: Van mooie grafiekjes, 3d-modellen tot tegeltjes jagen”

Leave a Comment